T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / MURATPAŞA - 15 Temmuz Şehitler Anaokulu

Kötü Davranışı

 

Bir çocuğun uygunsuz bir davranışını farkında olmadan ödüllendirdiğiniz zaman, o davranışı pekiştirmiş olursunuz; o davranışın gelecekte yinelenmesi olasılığı da artar. Çok meşgul ya da kafası bir şeye takılmış olan ana babaların, istenmeyen ya da uygunsuz davranışta bulunan çocuklarını farkında olmadan ödüllendirdikleri sık görülür.

Ana babalar kötü davranışı ödüllendirmekle hem kendileri, hem de çocukları bakımından gelecekte sorunlar çıkmasına yol açarlar. Belki de bu, ana babaların yaptıkları en çok görülen yanlışlardan biridir.

Ana baba ve başkalarının, kötü davranışı farkında olmadan ödüllendirmeleri yüzünden davranışın ciddi bir sorun haline geldiğinin bir başka örneği de iradesi güçlü çocuktur. Bir çocuğun öfke nöbeti geçirmesini seyreden çoğu insan üzüntü duyar, duygusal telaşa kapılır. Ağlamasını kesmek, öfke nöbetini yatıştırmak için sonunda çocuğun isteklerine boyun eğer.

Böylece iradesi güçlü çocuk duygusal acı çektirerek, rahatsızlık vererek, ana babasını ve başkalarını kendi isteklerine boyun eğmeye zorlarlar.

İradesi güçlü çocuk, hem ana babasını hem de başkalarının üzerinde önemli ölçüde etkili olmayı  ve denetim kurmayı  başarabilirler. İstediğini elde edebilmek için bitmez tükenmez sızlanmalara, çığlıklar atmaya, ana babasına, yakınlarına ve arkadaşlarına saldırma yoluna başvurabilir.

Bu çocuk, ancak başkaları ona istediğini verdiği zaman onlara eziyet etmekten, duygusal bakımdan acı çektirmekten vazgeçecektir. Sınırsız enerjisiyle, tutturmalarıyla ana babasını ve başkalarını bezdirerek onları, kendi kötü davranışını ödüllendirmek zorunda bırakır.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.11.2019 - Güncelleme: 26.01.2022 15:16 - Görüntülenme: 378
  Beğen | 11  kişi beğendi