EKO OKUL

EKO Okul Projesi ile çocuklarımıza çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi verilir. Her yıl bir tema seçilir ve tema kapsamında her ay bir konu üzerine çalışılır. Yapılacak çalışmalar okul web sayfamızda aylık aile katılım bölümünde yayınlanır. Velilerimizin evde çocukları ile bu çalışmaları yürütmeleri, eko projelere destek vermeleri, atık toplama bilincini çocuklara kazandırmak için evde uygulamalar ile destek olmaları ve okulda düzenli olarak uyguladığımız ambalaj atık, pil, kapak ve atık yağ kumbaraları için destekleri beklenir.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDİR?

Çevre; insan veya başka bir canlının yaşamı boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır. Hava, su ve toprak bu çevrenin fiziksel unsurlarını, insan, hayvan, bitki ve diğer mikroorganizmalar ise biyolojik unsurlarını teşkil etmektedir.

Doğanın temel fiziksel unsurları olan, hava, su ve toprak üzerinde olumsuz etkilerin oluşması ile ortaya çıkan ve canlı öğelerin hayati aktivitelerini olumsuz önde etkileyen çevre sorunlarına "Çevre Kirliliği"adı verilmektedir.

İnsanlar, toplumsal yaşam ilişkiler içerisinde doğal kaynaklan kullanarak, teknoloji geliştirerek, ekonomik faaliyetlerde bulunurlar. Bu faaliyetlerin gelişimi ile insanlar kendilerine yapay çevreyi oluştururlar. Toplumlar, yapay çevre içindeki yaşam koşullarını geliştirirken doğa ile sürekli bir ilişki içindedir.

İnsan ve doğa arasındaki bu ilişki, ekolojik sistemin bir parçasıdır. İnsanoğlu'nun yer yüzünde yaşamaya ve kendisine ait yapay çevre oluşturmaya başlamasından bu yana insan ve doğa arasındaki denge, insan aleyhine devamlı olarak bozulmuştur. Özellikle son yıllarda ekolojik dengeyi süratle bozarak çevre sorunları yaratan insan, bu sorunların kendisine dönmesi ve sağlığını olumsuz yönde etkilemesi üzerine çevre bilincine varabilmiş ve bu kavramı kabul etmiştir.

Çevre unsurlarına göre çevre kirliliği 4 gruba ayrılır.

a)      Hava kirliliği

b)      Toprak kirliliği

c)      Su kirliliği

d)      Ses kirliliği

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN NEDENİ:

Sanayileşme değildir. İnsan sağlığını umursamaz biçimde sanayileşme, yerleşme ve teknoloji kullanımıdır.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

Çevre kirlenmesi,canlıların ve bitkilerin ekolojik dengesini bozarak süreğen hastalıklara ve onların yok olmalarına yol açar. İnsanlarda görülen en yaygın sonucu;çeşitli solunum yolları,göz hastalıklarıyla,kanserin artması ve çocukların gelişmesinde yarattığı önemli engellerdir

BUNLARI BİLİYOR MUSUN?
Bir ton kullanılmış beyaz kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı geri kazanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesinin önlenmiş olacağını,

•      Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olacağını,
  •      Otomobilinizi hortumla yıkadığınızda yaklaşık 550 litre su harcandığını,
  •      Bir cam şişenin doğada 4000 yıl, plastiğin 1000 yıl, çikletin 5 yıl, bira kutusunun 10-100 yıl, sigara filtresinin 2 yıl süreyle yok olmadığını,
  •      Dünyadaki mevcut suların ancak % 1'nin kullanılabilir su olduğunu,
  •      Son 3-4 ay içerisinde 24 milyon hektar alanın çölleştiğini,
  •      Dünyada her gün sağlıksız sulardan 25.000 kişinin ölmekte olduğunu,
  •      Bir büro elemanın yılda, 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe attığını,
  •      Ülkemizdeki toprakların üçte ikisinin su veya rüzgar erozyonun etkisi altında olduğunu ve her yıl 1 cm. kalınlığında ve Kıbrıs Adası büyüklüğünde toprağımızın erozyonla yok olduğunu,
  •      Bu çevre sorunlarının oluşmasında ve çözümünde insanın doğrudan etkili olduğunu, biliyor musunuz?
Yayın: 08.10.2019 - Güncelleme: 26.01.2022 17:29 - Görüntülenme: 513