T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / MURATPAŞA - 15 Temmuz Şehitler Anaokulu

Çocuklarda Görülen Olumsuz Davranışların Nedenleri

*İlgisizlik

Çocuklarımızın olumsuz davranışlarının en önemli sebeplerinden birisi, görmek istedikleri ilgidir. İnsanlarda ilgi isteği evrenseldir. Gösterilen ilgi ve sevgi karşısında hiçbir canlı duyarsız kalmaz. Çocuklarımız öncelikle, doğru ve olumlu davranışlarla anne babanın ilgisini çekmek isterler. Bu yolla anne babanın ilgisini çekemediklerinde, olumsuz davranışlara yönelirler. Çocuklar sizin ilginizi çekmek için, size ellerinden gelen bütün rahatsızlığı yaşatırlar.

Arada sırada yoğun ilgi göstermek ve daha sonra ilgisiz kalmak da olumsuz davranışlara neden olabilir. Yaşı kaç olursa olsun anne baba çocuklarına sürekli ve yeteri kadar ilgi göstermeli, gerektiğinde onları sevmeli, okşamalı, kucaklarına almalı ve öpmelidir.

*Güç Çatışması

Olumsuz davranışlardan bir diğeri.

"Çocuklarım benim dediğimi yapmak zorunda"  fikridir.

Örneğin çocuğunuzu sokaktan içeriye çağırıyorsunuz.

-Artık oyun zamanı bitti, gel dersine çalış.

-Hayır gelmeyeceğim. Ders için yeterli vaktim var. Biraz daha oynayacağım.

-Ne demek gelmeyeceğim? Sana çabuk gel diyorum.

-Şimdi aşağıya inersem, ben gel dediğim halde gelmeyeceğim demek neymiş görürsün.

Çocuklarımızla bu tarzda olumsuz bir şekilde güç yarışına girmek yerine birazcık sessiz kalalım. Güç isteklerine güç ile karşılık verdiğimiz zaman çocuklar gücün değerine büsbütün inanmakta ve kendileri de bu yolu kullanmaya başlamaktadır.

*İntikam Duygusu

Eğer güç çatışması devam ederse, çocuklarda intikam alma düşünceleri gelişebilir.

İntikam arayışındaki çocuklar, sevilmediklerine inanmışlardır. Kendileri, anne baba tarafından nasıl incitilmişlerse, anne babasını o şekilde inciterek önemsenmeye çalışırlar. Zamanla zalim ve sevilmeyen bir çocuk rolünü benimseyebilirler.

İnsanlar sürekli eleştirildiklerinde bir süre sonra eleştiriye karşılık vermeye başlarlar.

Olaylar karışında nasıl davranacağı belli olan biri olmaya çalışın.

*Yetersizlik Duygusu

İntikam arayan bir çocuğun anne babası da kendini incinmiş hisseder. Belki çocuğuyla hesaplaşmak ister. Aslında bu çocuğun bu tarz intikam arayışının, sizi olmadık yerlerde sıkıştırmasının nedeni çocuğun artık umutsuzluğa kapılmasıdır.

Çocuk, anne babasından yeterince ilgi görmemekte, anne babasıyla girdiği güç yarışlarının hepsini kaybetmektedir. Bu umutsuzca uğraş devam ettiğinde, yetersizlik gösterisi haline gelir. Kendini yetersiz, yeteneksiz, kabiliyetsiz hisseder. Eğer çocuğunuzla aranızda sürtüşmeler varsa, lütfen aranızdaki güç yarışına devam etmeyin. Bir şekilde birazcık daha sabırlı ve sakin, biraz daha iyi niyetli davranın. Çocuğunuzla aranızdaki ilişkileri yumuşatmaya çalışın.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.11.2019 - Güncelleme: 26.01.2022 15:04 - Görüntülenme: 301
  Beğen | 10  kişi beğendi